За нас

Интернет страницата „Добри практики на Програмата за малки проекти (ПМП) на Глобалния екологичен фонд(ГЕФ) в България” е разработена по проект „Популяризиране на добрите практики на ПМП на ГЕФ в България” от Сдружение за култура и туризъм „Автентична България”.  В рамките на проекта бяха описани резултатите от 35-те проекта, които бяха завършили изпълнението си или в достатъчно напреднал стадий на развитие, с постигнати резултати, както и 10 други добри практики, развиващи се успешно и без финансовата подкрепа на ПМП, но в сферите на действие на Програмата в България. Представянето на добрите практики се проведе по време на изложението «Работилница за добри екопрактики в сферите на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд в България». Събитието се състоя на 9 юли 2010 г. пред паметника «1300 години България», НДК. Изложението беше открито от заместник-министъра на околната среда и водите, г-жа Ивелина Василева. В него взеха участие представители на повечето от 35-те проекта, както и на други проекти, съ-финансирани от ПМП на ГЕФ, в по-ранен етап на изпълнение. В изложението участва и единственият голям производител на био зеленчуци в България, фирма ГИМЕЛ със своите продукти. По време на изложението се проведе дегустация на биологични храни - прясно сирене, овче кисело мляко от село Момчиловци в Родопите, пчелен мед, саламурено овче сирене, пикантно овче сирене в зехтин, биологични боб и кисели краставички. На отличените добри практики бяха връчени грамоти и подаръци от ПМП на ГЕФ.

 

Програмата за малки проекти (ПМП) на Глобалния екологичен фонд (ГЕФ) работи в 122 страни в света. В България е от 2005 година и финансира проекти от 2006 г.. Управлява се от ПРООН и се изпълнява от UNOPS. От тогава до днес са съфинансирани 91 проекта на стойност над 3 милиона щатски долара. Паричните средства за съфинансиране, предоставени от одобрените проекти са в размер на 3 милиона долара и доброволен принос, остойностен на 1,4 млн. долара. По този начин портфейлът на Програмата за България достига до 7,4 милиона щатски долара само за 5 години.

По-голямата част от проектите съ-финансирани от Програмата са в следните направления - устойчиво земеделие, развитие на екотуризъм, насочен към опазването на биологичното разнообразие и демонстрационни проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

За допълнителна информация:

Велеслава Абаджиева– Национален координатор на ПМП на ГЕФ в България- 02/952 32 59

Милена Игнатова – Програмен сътрудник на ПМП на ГЕФ в България – 02/9532715

Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.  ;   Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. ;

www.sgp-bulgaria.org; www.sgp-bulgaria.org/bestpractices
 

Програма за малки проекти

Банер

Програма за малки проекти

Банер